Medilon braces

     Gratis verzending
    Vanaf €40 (NL)

Vandaag besteld, morgen in huis
Op werkdagen voor 16.00u

      Gratis brace advies
     Door fysiotherapeuten

Makkelijk en veilig bestellen
Met veel betaalmogelijkheden

Wat doen Compressiekousen?

compressiekousen bestaan uit elastisch weefsel met graduele compressie. Graduale druk helpt om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Vocht wordt teruggevoerd naar het hart en ook afvalstoffen zoals melkzuur worden afgevoerd. Iedereen die last heeft van vermoeide/pijnlijke onderbenen, spataderen, trombose, zwelling, of veneuze ontstekingen, kan baat hebben bij het dragen van compressiekousen.

 

Iedereen die last heeft van vermoeide/pijnlijke onderbenen, spataderen, trombose, zwelling (door de ophoping van lymfevocht), of veneuze ontstekingen, kan baat hebben bij het dragen van compressiekousen. Deze kousen bestaan uit elastisch weefsel met graduele compressie, oftewel een gelijkmatig aflopend drukprofiel. Dit betekend dat de compressie hoger is bij de enkels en geleidelijk naar boven afneemt. Deze graduele druk helpt om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Vocht wordt teruggevoerd naar het hart en ook afvalstoffen zoals melkzuur worden afgevoerd. De kousen zijn verkrijgbaar in diverse compressieklassen met een toenemende druksterkte. Kousen van lichte klassen kunnen ook preventief gedragen worden. Naast bovengenoemde symptomen hebben de kousen een positieve invloed op orthostatische hypotensie (verlaagde bloeddruk bij het gaan staan), wat duizeligheid kan veroorzaken.

Medische compressiekousen zijn niet hetzelfde als steunkousen en hebben een andere functie. Steunkousen hebben een lagere druk dan medische compressiekousen en worden vaak gebruikt om vermoeide of zware benen te verlichten. Ze worden gedragen door mensen die veel staan of zitten (zoals tijdens lange vluchten) om zwellingen te voorkomen. Medische compressiekousen hebben een specifieke drukklasse (van klasse 1 tot 4) en geven gerichte druk, meestal het hoogst bij de enkels en afnemend naar boven. Ze worden voorgeschreven bij aandoeningen zoals spataderen, trombose, lymfoedeem of na een operatie.

Verschillende drukklassen

Compressiekousen zijn te onderscheiden aan de hand van de hoeveelheid druk die ze op de benen uitoefenen. Des te hoger de drukklasse, des te meer druk. Welke drukklasse u nodig heeft hangt af van uw klachten.

Drukklasse 1: 15-21 mmHg compressiekousen

Compressiekousen met drukklasse 1 geven een lichte druk en zijn van toepassing bij:
– Zware en vermoeide benen
– Lichte vorm van spataderen
– Preventief tijdens zwangerschap
– Lichte neiging tot oedeem

Drukklasse 2: 23-32 mmHg

Compressiekousen met drukklasse 2 geven een matige druk en zijn van toepassing bij:
– Spataderen
– Gezwollen benen tijdens zwangerschap
– Operaties van spataderen
– Behandeling van aderproblemen
– Neiging tot oedeem

Compressiekousen met drukklasse 1 of 2 zijn ideaal voor vermoeide benen, voorkomen van blessures en opgezwollen onderbenen/voeten, wat veel voorkomend is bij o.a. hardlopen of vliegreizen.

Drukklasse 3: 34-46 mmHg 

Compressiekousen met drukklasse 3 geven een sterke druk en zijn van toepassing bij:
– Spataderen door beschadiging van diepe aders
– Chronische veneuze insufficiëntie
– Lymfoedeem in beginstadium
– Sterke neiging tot oedeem

Deze drukklasse is voor mensen die al last hebben van aandoeningen, zoals spataderen, trombose & oedeem.

Drukklasse 4: >49 mmHg 

Compressiekousen met drukklasse 4 geven een zeer sterke druk en zijn van toepassing bij:
– Zeer zware veneuze aandoeningen
– Lymfoedeem in vergevorderd stadium

Deze drukklasse is geschikt voor extreme vormen van lymfoedeem, spataderen en trombose. Ook hiervoor zou je met de huisarts moeten overleggen.

Belangrijk

►Om de juiste maat kousen te kiezen, meet u de omvang op meerdere plaatsen zoals weergegeven in de maattabellen. U kunt het beste de maten opmeten aan het einde van de dag, wanneer de benen het meest opgezwollen zijn. De juiste maat is erg belangrijk. Wanneer de maat te groot of te klein is verandert de drukklasse.

►Vanaf drukklasse 2 wordt aangeraden om een huisarts te raadplegen voordat u de kous aanschaft.

►Wanneer er sprake is van gevorderd perifeer arterieel vaatlijden, gedecompenseerd hartfalen, septische feblitis of phlegmasia coerulea dolens, mogen de kousen NIET gedragen worden.

►Om een lange levensduur en een optimale werking van uw kousen te kunnen garanderen is het belangrijk om uw kousen goed te wassen. Lees hiervoor het wasvoorschrift.

►De kousen bestaan voor 70% uit Nylon en voor 30% uit Spandex

►De levensduur van kousen varieert afhankelijk van het type kous en hoe vaak ze worden gedragen en gewassen. Over het algemeen gaan de meeste kousen ongeveer 6 maanden tot 1 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen.

►Verzekerden met een medische diagnose van de arts kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor vergoeding. Lees meer bij garantie & vergoedingen.

►Kousen moeten voorzichtig worden aangetrokken en mogen niet worden opgerold opgevouwen. De kousen kunnen beschadigd raken als u ze te snel aan- of uittrekt. Lees altijd de instructies alvorens het gebruik. Trek de kousen bij voorkeur aan door middel van een hulpmiddel.

►Het is belangrijk om te begrijpen dat kousen van nature strak horen te zitten. Het is normaal om een gevoel van strakheid te ervaren wanneer u de kousen draagt. De kousen zijn te strak als ze pijn veroorzaken, de huid samenknijpen, er gevoelloosheid optreedt of er verkleuring van de benen ontstaat.